Choose the correct Options
0 of 30 Questions completed
Questions:
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading…
You must sign in or sign up to start the quiz.
You must first complete the following:
0 of 30 Questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Average score 

Your score 

Jennifer mixes 600 ml of organic juice with 2l of apple juice to make a fruit drink. Find the ratio of orange juice in its simplest form.
If \(4x + 3y : 6x + 5y = \dfrac{11}{17}\) then find x : y.
If A, B, C, D are quantities of same kind and the ratio of A to B is 3:4, B to C is 5:7 and C to D is 8:9, then the ratio of
1. A to C is 15:28
2. B to D is 40:63
3. A to D is 10:21
Which one of the following option is correct ?
Two numbers are in the ratio 2 : 3. If sum of their squares is 468 then find the numbers.
Let one number be 2x and other number will be 3x then
A mixture contains milk and water in the ratio 5:3. If 4 litres of this mixture is replaced (from 20 litre) by 4 litres of milk then the ratio of milk to water in new mixture will be :
Let the amount of milk and water is 5x and 3x.
If 4 litre of mixture is replaced by 4 litre of milk then amount of milk is 5x + 4 and amount of water is 3x .
5x + 4 + 3x = 20
8x = 16
x = 2
Ratio
The ratio between two quantities is 7:9. If the first quantity is 511 then find the other quantity.
Let the other quantity be x then
Find two numbers so that their mean proportional is 14 and third proportional is 112.
Let the number be x and y, then according to question
â€¦â€¦.(i)
â€¦â€¦..(ii)
from (i)
The ratio of the volumes of three buckets is 3:4:5. Buckets contain the mixture of water and alcohol. If the mixture contains water and alcohol in the ratio 1:4, 1:3, and 2:5 respectively then find the ratio of water and alcohol when the mixture in all containers are poured in fourth container.
Container with 3x.
Alcohol =
Water =
Container with volume 4x
Alcohol =
Water =
Container with volume 5x
Alcohol =
Water =
Total alcohol
Total water
Ratio
Find the ratio among the time taken by three buses to travel the same distance if the ratios of their speed are 5:4:6.
Ratio of time
Find the mean proportional of 8(a+b) and 18(a+b).
Compounded ratio of \((x+y):(x+y), (x^{2} + y^{2}):(x+y)^{2} \ and \ (x^{2} – y^{2}):(x^{4} – y^{4})\) is :
If b is mean proportion between a and c, then \(\dfrac{a^{2} – b^{2} + c^{2}}{a^{2} – b^{2} + c^{2}}\) is equal to :
The monthly income of X and Y are in the ratio of 4:5 and their monthly expenditure are in the ratio 7:9. If both save $100 per month then monthly expenditure of X will be:
let x be income and y be expenditure.
â€¦..eq(1)
â€¦..eq(2)
Find the number which is to be subtracted from each of the number 23, 40, 57 and 108 so that the remainder are in proportion.
23 – 6, 40 – 6, 57 – 6, 108 – 6
17, 34, 51, 102
17 : 34 = 1 : 2
51 : 102 = 1: 2
The population of a village is 4500. \(\dfrac{11}{18}^{th}\) of them are males and the rest are females. If \(40\%\) of the female are married, then the number of unmarried females is :
Number of males
Number of females = 4500 – 2750 = 1750
Thus number of married females
So, number of unmarried females = 1750 – 700 = 1050
In a class of 38 girls, 3 are absent, \(20\%\) of the remainder have failed to do their home work. Find the number of girls who did their home work.
Number of girls present = 38 – 3 = 35
Number of girls who did not do home work
Number of girls who did their homework = 35 – 7 = 28
In the new budget, the price of petrol increased by \(25\%\). By how much \(\%\) a person should reduce his consumption so that his expenditure is not affected?
Reduction in consumption
Due to reduction of \(6\dfrac{1}{4}\%\) in the price of a sugar, a man is able to buy 1 kg more sugar for Rs 120. The reduced rate of sugar is:
Suppose original rate of sugar be Rs x per kg.
Reduced rate
Reduced rate per kg
The population of a town is 176400. If it increases at the rate of \(5\%\) per annum then what was its population 2 years ago ?
According to the question,
Population of city before n years, if it increases at the rate of
The population of city
In a certain year the population of London is 200000. If it increases at the rate of \(6.5\%\) per annum then what will be its population after 2 years ?
Population after 2 years
The tax on an electronic goods is \(15\%\) and is increased by \(10\%\). What is the percent of total tax on the electronic goods?
Total increase
A mobile phone is sold for Rs 3120 at the loss of \(4\%\). What will be the gain or loss percent, if it is sold for Rs 3,640?
C.P.
Now, new S.P. = Rs 3640
Gain = S.P. – C.P. = Rs 3640 – Rs 3250 = Rs 390
Hence,
By selling 42 oranges, a person losses a sum equal to the selling price of 8 oranges. Find the loss percent.
Let the S.P. of 1 orange = Rs 1
S.P. of 42 oranges
Losses = S.P. to 8 oranges
C.P. of 42 oranges = S.P. + Loss = Rs 42 + Rs 8 = Rs 50
The price of pure mustard soil is Rs 100 per litre. A shopkeeper adulterates it with some types of oil Rs 50 per litre. He sells the mixture at the rate of Rs 96 per litre so that to gain \(20\%\) on whole transaction. The ratio in which he mixed the two oil is :
CP of pure oil = Rs 100 per kg
CP of adulterated oil = Rs 50 per kg
SP = Rs 96 per kg
Profit =
CP
Ratio = 3: 2
A man purchases one shirt and one t – shirt for Rs 6000. He sells the shirt at a profit of \(20\%\) and t – shirt at a loss of \(10\%\), as a result he gains \(2\%\) on whole transaction. The cost of t – shirt is:
Shirt cost = x. So tshirt cost = 6000 – x.
Solving the equation x = 3400. So 6000 – 3400 = 3600
The price of two articles is Rs 5500. If the price of the first article is increased by \(11\%\) and other is increased by \(20\%\) then the new price becomes Rs 6330. What is the price of second article ?
Price of first article = Rs x
Price of second article = Rs (5500 – x)
Price of second article = 5500 – 3000 = 2500
The marked price of a shirt is Rs 940 and the shopkeeper allows a discount of \(15\%\) on it. Find the selling price of the shirt.
M.P. of a shirt = Rs 940 , Rate of discount =
Discount
S.P. of the Shirt = M.P. – Discount = Rs 940 – Rs 141 = Rs 799
The price of a refrigerator is reduced from Rs 9,600 to Rs 8,448 in the winter season. Find the percentage of discount.
According to question M.P. = Rs 9,600 and S.P. = Rs 8,448
Since, discount = M.P. – S.P. = Rs 9,600 – Rs 8,448 = Rs 1,152
Rate of discount
Paul buys a radio at \(20\%\) discount and sells it for \(20\%\) more than its value. What will be the his\(\%\) profit?
Profit
The market price of a book is Rs 60, but the shopkeeper offers successive discount \(20\% \ and \ 30\%\). The net selling price is subjected to a sale tax of \(8\%\). What does the buyer has to pay?
SP
After second discount
Sales tax
Amount paid = 33.60 + 2.69 = Rs 36.29